Cikksorozatunk utolsó részében kitérünk arra, hogy mi a teendő, ha valami elromlik a kenőrendszerben.

Mindaddig, amíg a kezdeti telepítéseket jól megfigyelik és ellenőrzik, nem történhet jelentős kár, még akkor sem, ha a kezdeti megoldási megközelítés alkalmatlannak bizonyul.
Fontos dokumentálni, hogyan viselkedett egy kenési pont vagy egy gép a kezdeti telepítés óta (bármilyen zajváltozás, ismeretlen szagok, megjelenési változások stb.). Maga az adagoló is támpontokat adhat arra vonatkozóan, hogy a telepítés miért nem működik.

Példa erre:
2 hónapra beállított adagolónál a dugattyú alig mozdult, és az adagoló eltávolításakor a megmaradt kenőanyag az eltávolítás pillanatában kifolyik. Ez azt mutatja, hogy a patron megfelelően működne, de nincs elég nyomása ahhoz, hogy a kenési pontot ellássa a kenőanyaggal.

Következtetés: az ellennyomás túl magas volt.
Ebben az esetben meg kell határozni az okot. Ennek legjobb módja az eltávolítási eljárás felülvizsgálata.

  • Először is, ha van kenővezeték, akkor azt le kell választani a kenési pontról. Ezt követően először a kenési pont, majd a vezeték ellenőrizhető.
  • Mindkettőt alaposan meg kell kenni a zsírzópisztollyal. Az adagolót közvetlenül a kenési pontra kell felszerelni, amikor csak lehetséges.
  • Ha kenővezetékre van szükség az adagoló és a kenési pont között, a vezetéknek maximum olyan hosszúnak kell lennie, amennyire feltétlenül szükséges. Ha túl hosszú, akkor ellennyomás keletkezhet.
  • A könyökcsuklókat is lehetőleg kerülni kell, és a vezeték vagy tömlő belső átmérője minimum 6 mm-es kell, hogy legyen.
  • A vezeték keresztmetszetének csökkentését csak közvetlenül a kenési ponton szabad beépíteni, de csak abban az esetben, ha ez nem kerülhető el.
  • Ha a kenési pontot a zsírzópisztollyal sem lehet alaposan megkenni, akkor a csapágy tömítését el kell távolítani és ellenőrizni kell, hogy nincs-e benne sérülés vagy olyan szennyeződés, ami akadályozza a kenést.
  • Hosszabb, akár 4 m hosszú kenővezetékeknél a SIMALUBE IMPULSE nyomásfokozó (max. 10 bar) elérheti a kívánt eredményt.

Ha bármilyen kérdése van a telepítésekről és kenőanyagokról, vagy ha bizonytalan az első alkalommal történő alkalmazással kapcsolatban, csapatunk szívesen segít.

A kenési ponttal kapcsolatos különféle fotóknak, videóknak és részletes információknak köszönhetően távolról is adható tanács.

Amennyiben pedig tudja, hogy mit keres, látogasson el webshopunkba IDE kattintva!