Cikksorozatunk második részében bemutatjuk a SIMALUBE automata kenőrendszer helyes installálását.

A SIMALUBE kenőrendszer rendkívül könnyen telepíthető és használható. Szóval, nincs mitől félni. Ennek ellenére, különösen a kezdeti telepítésnél, fontos, hogy a legfontosabb lépéseket egymás után kövessük. Az automatikus kenőrendszerrel rendelkező berendezéseket érintő lehetséges veszélyek közé tartozik a vibráció, a túlzott hő (> +55°C) és a rendkívül alacsony hőmérséklet (< -20°C).
Ugyanakkor a túl magas ellennyomás, amelyet a túl hosszú és/vagy keskeny kenővezetékek vagy maga az alkalmazás vált ki, korlátozza vagy akár teljesen ellehetetleníti a kenőanyag-adagolók működését. Hiszen ellennyomás hatására az adagoló nem ürül ki teljesen, csak részben, ezért nem jut el a megfelelő mennyiségű kenőanyag a kenési pontba. Azoknál az alkalmazásoknál, amelyeket korábban szabálytalanul és kézzel kentek, valószínűleg ebben az esetben sem keletkezik további károsodás. Vannak azonban olyan érzékeny alkalmazások is, amelyek a pontos kenésre támaszkodnak. Ezeknél még fontosabb a megfelelő mennyiségű kenőanyag folyamatos ellátása. Az automatikus kenőanyag-adagoló meghibásodása komoly károkat okozhat a csapágyban.

Az automatikus kenőrendszer első beszerelésekor gyakran nem egyértelmű, hogy milyen legyen az optimális telepítés. Ha ezután különféle kihívásokkal kell szembenéznie, például szűk helyekkel és zord környezeti feltételekkel, mint például magas páratartalom, por, forgács, vegyszerek stb., a kezdeti telepítés megoldhatatlannak tűnő problémáknak tűnhet. Ebben az esetben: ne essen kétségbe, keresse kollégáinkat bizalommal!

Még ha nincs is minden alkalmazásra szabványos megoldás, a SIMATEC, forgalmazóival együtt már több millió SIMALUBE rendszert telepített sikeresen ügyfelei számára világszerte, és sokféle kenési problémára tudtak megoldást találni. Ezért különösen a kihívást jelentő speciális alkalmazásoknál fontos, hogy rendszeres időközönként ellenőrizze a kezdeti telepítést.

Az első sikeres ürítés után feltételezhető, hogy a telepítés jól működik, és ha nem történik előre nem látható probléma, akkor felügyelet nélkül is hagyható.

Itt találhat néhány hasznos instrukciót a telepítéssel kapcsolatban.

A megfelelő kenőanyag ugyanolyan fontos, mint a helyes beszerelés

A telepítés csak akkor működhet zökkenőmentesen, ha minden paraméter megfelelő. Ez nem csak a megfelelő tartozékokat foglalja magában, hanem a megfelelő kenőanyagot is. Az eddig kézi kenésű és speciális kenőanyagokat igénylő csapágyaknál az automata kenőrendszerre váltás előtt tisztázni kell, hogy a kenőanyag egyáltalán működik-e az ilyen kenőrendszerekben. Ennek az az oka, hogy a kenőanyagtól függően az automatikus kenőrendszerekben, például a SIMALUBE egypontos kenőrendszerben alkalmazva olajleválás léphet fel (sűrítő és olajleválasztás), ami azt jelenti, hogy a kenőanyag patron nem tud teljesen kiürülni.
A szappan, amely valójában arra szolgálna, hogy az olajat a megfelelő helyre szállítsa, maradékként az adagolóházban marad. Ekkor maga a kenési pont nincs elegendő kenőanyaggal ellátva, ami viszont csapágyhibákhoz vezethet. Ezért fontos tisztázni, hogy azok a kenőanyagok, amelyeket más kenőrendszerekben még nem használtak sikeresen, valóban alkalmasak-e kenőanyag-adagolókhoz.

A SIMATEC Wangen an der Aare-ben lévő laboratóriumában végez ilyen vizsgálatokat. Egy kenőanyagot 3 különböző egységben és különböző körülmények között tesztelnek: szobahőmérsékleten 1 hónapra, szobahőmérsékleten 3 hónapra és 1 hónapra 55°C-os környezeti hőmérsékleten. Az eredményeket összefoglalják és referenciakönyvbe gyűjtik. A referenciakönyv már számos tesztelt kenőanyagot tartalmaz, és folyamatosan bővül.

A következő képek egy kenőanyag vizsgálati eredményeit mutatják mind a 3 szinten. Ezt a kenőanyagot „feltételesen használhatónak” nyilvánították a különböző szinteken bekövetkező konzisztenciájának változása miatt, ami azt jelenti, hogy a kenőanyag kifogástalanul működik rövid, egyhónapos használat mellett szobahőmérsékleten (20°C) a SIMALUBE kenőpatronokban, de magasabb hőmérsékleten olajválást mutat.

simalube-helyes-installalasa1

1.kép forrása: simatec.com

125 ml-es adagoló 1 hónapos beállítással szobahőmérsékleten. Eredmény: enyhe olajválás.

2. kép forrása: simatec.com

125 ml-es adagoló 3 hónapos beállítással szobahőmérsékleten. Eredmény: mérsékelt olajleválasztás.

3. kép forrása: simatec.com

125 ml-es adagoló 1 hónapos beállítással 55 °C-on. Eredmény: súlyos olajválás.

Következő cikkünkben azt mutatjuk be, mi a teendő, ha valami problémát észlel.

Amennyiben bármilyen kérdése felmerült, keresse szakértő kollégáinkat bizalommal!

Forrás: simatec.com