Előző cikkünkben bemutattuk, hogy a csapágyak korai meghibásodásának 16%-a a helytelen fel- és leszerelés miatt következik be. Ez olyan probléma, amely megfelelő eszközök használatával elkerülhető lenne. A mechanikus és hidraulikus fel- és leszereléshez a SIMATOOL széles szerszámválasztéka nyújt megoldást, míg a termikus folyamatokra a SIMATHERM szerszámai lettek kifejlesztve.

Szerelés melegítéssel

A melegítéssel történő szerelés a legkönnyebb módja a gördülőcsapágy tengelyen történő elhelyezésének. Ahhoz, hogy a csapágyat könnyedén csúsztathassuk a tengelyen vagy a tengelyt kell lehűteni, vagy a gördülőcsapágy belső gyűrűjét kell felmelegíteni. Ez az ideiglenes hőmérséklet-különbség megkönnyíti a csapágy sérülésmentes szerelését. Miután mindkét alkatrész visszaállt szobahőmérsékletre, a csapágy szilárdan a tengelyen marad.

Tengely hűtése

A hideg permetezés mellett száraz jég is használható a tengely hűtésére. Ahogy a tengely lehűl, térfogata csökken, és a csapágy problémamentesen a tengelyre tolható. Ennek a módszernek valószínűleg a legnagyobb hátránya, hogy a lehűlt tengely miatt könnyen kialakulhat a kondenzáció, ami viszont rozsdaképződéshez vezethet.

Csapágy melegítése

A gördülőcsapágyak melegítésére többféle lehetőség van. Azonban már az elején érdemes leszögezni, hogy a gázégők, a nyílt lángok és a forró levegőt fúvó eszközök erre nem alkalmasak!
Mivel ezek használatával csak egy bizonyos ponton nőne a csapágy hőmérséklete, nem lesz egyenletes a folyamat, ami sérüléshez vezet. Ráadásul fennáll annak a veszélye is, hogy apró szennyeződésrészecskék kerülnek a csapágyba, ami idő előtti meghibásodásokhoz vezethet.

A hatékony módszerek a következők:

  1. Csapágymelegítő lemez

A legegyszerűbb módszer a kifejezetten erre a célra kifejlesztett csapágymelegítő vagy -fűtő lemez. Fontos, hogy pontosan állítsuk be a szükséges hőmérsékletet, mivel túl magas hőmérsékleten a csapágy károsodhat. Ezzel a módszerrel a csapágy automatikus hőmérséklet-ellenőrzése nehezen kivitelezhető.

  1. Fűtő kamrák, kemencék

A gördülőcsapágyak melegítésének másik módja a fűtő kamrák és a kemencék. A modern eszközök lehetővé teszik a pontos hőmérséklet-szabályozást, ezáltal pedig a csapágyak óvatos melegítését. Ennek a módszernek a hátránya a hosszabb bemelegedési idő, a viszonylag magas energiafogyasztás és a nagyobb eszközök beszerzési költségei.

  1. Olajfürdő

Az olajfürdőket gyakran használják a gördülőcsapágyak felmelegedésére is. Ehhez először az olajfürdőt kell felmelegíteni, majd belemeríteni a csapágyat egy meghatározott ideig. Mikor letelt az idő, a csapágyat ki kell venni a fürdőből, majd lecsepegtetni és megszárítani.
Ennek a módszernek több hátránya is van:

  • a forró, csepegő olaj sérülésveszélyes a karbantartókra nézve
  • amíg a csapágy megszárad, vissza is hűlhet
  • magas az eszközök beszerzési költsége
  • magas az energiafogyasztása
  • hosszú a melegedési idő
  • fáradságos az eszköz karbantartása

Összességében ez a legbonyolultabb és legkevésbé költséghatékony módszer.

  1. Indukciós csapágymelegítők

Végül, de nem utolsó sorban jöjjenek az indukciós csapágymelegítők. Ezeket kifejezetten gördülőcsapágyak melegítésére fejlesztették ki. Az indukciós melegítők kíméletes és egyenletes melegítést biztosítanak. Működési elvük a váltakozó mágneses mező. Ez célzottan nagy áramot indukál a munkadarabban, és pontosan, szabályozottan eljuttatja a megadott szerelési hőmérsékletig.

simatherm-simatec-csapagymelegito

SIMATHERM – Tökéletes megoldások a gördülőcsapágyak tiszta, hatékony felszereléséhez

A SIMATEC ​​különféle indukciós melegítő berendezéseket kínál SIMATHERM termékcsaládjában, különböző méretekben. A SIMATHERM csapágymelegítő berendezésekkel a gördülőcsapágyak és más gyűrű alakú fém alkatrészek hatékonyan melegíthetők. Gyors és tiszta szerelést tesznek lehetővé, és felváltják az olyan hagyományos melegítési módszereket, mint a melegítőlapok, a forró olajfürdők, a nyílt láng és a kemencék.
Ezek az eszközök a melegítési folyamat során csak a munkadarabot melegítik, de a készülék hideg marad. A SIMATHERM indukciós csapágymelegítők legfeljebb 1200 kg tömegű és 850 mm tengelyátmérőjű munkadarabokhoz használhatók.

Ismerje meg a SIMATHERM termékeket IDE kattintva!

Amennyiben felmerült valamilyen kérdése, keresse bizalommal szakértő kollégáinkat vagy látogasson el webáruházunkba!

Forrás: simatec.com