Hírek

A gördülőcsapágyak karbantartási folyamatai működés közben 1. rész

By 2022.02.25. No Comments

A zökkenőmentes, leállás nélküli gyártás minden vállalat célja. Kisebb problémák, mint például a hibás gördülőcsapágy, komoly problémákat okozhatnak. Van-e mód a gördülőcsapágyak karbantartására működés közben? A válasz: IGEN!
Ebben a cikkben megmutatjuk, mire kell figyelni!

A 4.0-s ipari szabvány szerint működő modern gyártóberendezések éjjel-nappal használatra készek. Ám hatékonyságuk problémamentes folyamatot igényel. A meghibásodások vagy a karbantartási munkák kényszerleállásokhoz vezetnek. A gépekben lévő mozgó alkatrészek különösen érzékenyek a gyártóüzemekben. Minden forgó rendszer középpontjában csapágyak találhatók, így azok szervizelése fontos tényező a hatékony termelés érdekében. De hogyan érheti el az optimális karbantartást és csapágykenést a meghibásodások elkerülése érdekében?

A gördülőcsapágy meghibásodása egy összetett gépben a teljes gyártósor leállásához vezethet. Emiatt elengedhetetlen a szervizelés megfelelő időpontjának meghatározása a költséges javítások elkerülése érdekében.
A következő eljárások fontosak ahhoz, hogy minden csapágy megfelelően működjön:

  • Tudunk kell mik a kopás jelei és időben fel kell tudnunk ismerni azokat
  • Tudnunk kell, mikor érett meg egy csapágy a cserére
  • Karbantartási tervet kell felállítani a különböző gördülőcsapágyakhoz
  • Kell, hogy legyenek stratégiáink a hatékony karbantartási folyamathoz

Szeretnénk közelebbről megvizsgálni az egyes szempontokat. De először foglalkozzunk a fő kérdéssel:

Mi az a gördülőcsapágy?

A gördülőcsapágy minden erőt és mozgást továbbító gép központi része. A belső és a külső gyűrű között az alkalmazás elvárásainak leginkább megfelelő alakú gördülő alkatrészek biztosítják a súrlódási ellenállás csökkentését. Ez lehetővé teszi a tengelyek rögzítését. Az erőátvitel hatására a tengelyek elfordulnak vagy elmozdulnak. A belső és külső gyűrű gördülő alkatrészeinek optimális kenése minimális súrlódást biztosít.

Mik a kopás jelei?

gordulocsapagy-simatec-simalube-bex-bearingkft

A csapágyak sérülésének okai közé tartozik a vibráció, súrlódás, kiegyensúlyozatlanság vagy elmozdulás. Ezeket a triggereket a csapágy továbbítja, és szokatlan zajként hallható, mielőtt a csapágy megsérülne. Emellett természetes kopás is előfordul, amit a gondos megfigyelés ellenére is nehéz előre jelezni. Ennek okai többek között a gördülőcsapágyakban:

  • Korrózió
  • Elégtelen kenés
  • Csiszoló részecskék
  • Nem kívánt forgó mozgások
  • Szennyeződések
gordulocsapagy-hibas-csapagy-simatec-simalube-bex-bearingkft

Ha a fenti jelenségek bármelyike ​​előfordul, a csapágy futási profilja megváltozhat, ami egyenetlen csúszást eredményezhet. Idővel ez feszültségkoncentrációhoz vezet a terhelési területeken. Végül pedig az anyag kifáradása a fáradásos törés miatti teljes csapágykárosodást okoz. Mit tehet a korai felismerés érdekében?

Állapotfigyelés hanganalízissel a csapágykopás meghatározásához

Az ultrahang technológia hatékony korai figyelmeztető rendszernek bizonyult a csapágykopás észlelésében. Ha az ultrahangos mérési szint 8 dB-lel a normál fölé emelkedik, az kenőanyaghiányra vagy a kopás első jeleire utal. Ez több figyelmeztetési fokozaton keresztül folytatódik, egészen a normálnál 35-50 dB-lel megemelt szintig. Ha ezt a határértéket eléri, az érintett csapágy rövid távú meghibásodását valószínűsíti.

Következő cikkünkben bemutatjuk, mikor érdemes már kicserélni egy csapágyat, milyen elemei legyenek egy karbantartási tervnek, illetve a prediktív karbantartás fogalmát.

Amennyiben bármilyen kérdése felmerül, keresse szakértő kollégáinkat bizalommal!

Forrás: simatec.com/blog