Hírek

Hogyan installáljuk a SIMALUBE automata kenőrendszerét?

By 2021.11.11. No Comments

Következő cikksorozatunkban bemutatjuk lépésről lépésre, hogyan kell installálni a SIMALUBE automata kenőrendszert és mikre érdemes odafigyelni szerelés előtt.

Bármilyen egyszerűen is hangzik a SIMALUBE kenőanyag-adagolók alkalmazása, mégis vannak bizonyos dolgok, amiket az első üzembe helyezéskor figyelembe kell venni a hibátlan és folyamatos kenés biztosítása érdekében.

Karbantartás-történet

Gyakran nem ismerjük a gördülőcsapágyak élettartamát, és nem ritka, hogy évek óta nem cserélik a csapágyakat, így senki sem tudja igazán, hogy valóban rendszeresen és megfelelő kenőanyaggal kenték-e azokat. Emellett sok esetben nem tudjuk, hogy néz ki belülről a gördülőcsapágy. Van már rajta valami kopás? Vannak olyan régi zsírmaradványok, amelyek további terhelést jelenthetnek a csapágynak, és esetleg túlmelegíthetik?
Ilyen esetekben az automatikus kenéssel nehéz kielégítő eredményt elérni. Így még fontosabbá teszi, hogy nyíltan beszéljünk az ügyfelekkel ezekről a kihívásokról, akadályokról. A „régi” csapágyaknál elengedhetetlen, hogy a kenővezetékeket kézzel, a zsírzópisztoly segítségével jól megkenjük. Ez biztosítja, hogy a SIMALUBE rendszere ellennyomás nélkül tudjon működni. Ha azonban hirtelen leállás következik be, mert a gördülőcsapágy történetesen elérte az élettartama végét, akkor az nem tudható be a rendszer hibájának.

Az előkenés jelentősége

A legtöbb felhasználó tisztában van azzal, hogy a hosszú tömlőket és kenővezetékeket ugyanazzal a kenőanyaggal kell előkenni, mint amivel SIMALUBE automatikus kenőrendszerét tervezzük működtetni. Az olyan kisebb alkatrészekről, mint a zsírzógombok, szíjak és hajtások azonban gyakran megfeledkeznek, ami nem túl komoly veszteség maguknak az alkatrészeknek, viszont azt eredményezi, hogy a kenőanyag hosszabb idő alatt jut el a csapágyig, ahol valóban szükség van rá. Ha minden alkatrész elő van kenve, és már fel van töltve kenőanyaggal, ez az időintervallum jelentősen csökken.

Kiegészítés: Amennyiben a hajtások és kenési pontok zsírzása csak erővel végezhető el, hiszen ellennyomással nézünk szembe, úgy a hagyományos SIMALUBE patronok sem fognak tudni megbirkózni a feladattal. Ekkor érdemes bevetni a SIMALUBE IMPULSE-t.

A SIMALUBE IMPULSE nyomásfokozó akár 10 bar-os ellennyomást is képes kiküszöbölni, azonban ezt is elő kell kenni, hogy a kenőanyag a lehető leggyorsabban elérje az adagolási pontot. Az alábbi animációs videó pontosan bemutatja, hogyan működik az IMPULSE nyomásfokozó feltöltése:

Következő cikkünkben azt mutatjuk be, hogyan kell helyesen installálni a rendszert.

Amennyiben bármilyen kérdése felmerült, keresse szakértő kollégáinkat bizalommal!

Forrás: simatec.com