Hírek

A gördülőcsapágyak karbantartási folyamatai működés közben 2. rész

By 2022.03.03. No Comments

Előző cikkünkben bemutattuk, mi is az a görgülőcsapágy, és melyek a kopásának jelei. Jelenlegi cikkünkben pedig ismertetjük, mikor érett már meg valóban cserére a csapágy, milyen elemei legyenek egy karbantartási tervnek, illetve a prediktív karbantartás fogalmát.

Mikor jött el az ideje a csapágycserének?

Egy golyóscsapágy példáján elmagyarázzuk azokat az egyértelmű jelzéseket, amelyek az érintett csapágy cseréjéhez vezetnek:

 • A csapágyhézag túllépte a tűréshatárokat, és a tengely „megborulását” eredményezi
 • Hamarosan kiesik a kopott ketrecből
 • Túlzott ütőerők hatottak a csapágygyűrűkre, így azok sérülhettek, deformálódhattak
 • Sérült futófelületek a csapágygyűrűkben
 • Durva szennyeződés vagy lerakódás megakadályozza a golyóscsapágy működését
 • Golyótörés a csapágy belsejében
 • Megnövekedett zajszint működés közben

Néha a csapágy és alkatrészeinek öblítésével, sűrített levegővel való átfújásával vagy tisztításával is megelőzhető a csere. Azonban, ha kiderül, hogy a csapágygyűrűk vagy a golyók sérültek, a csapágy cseréje elkerülhetetlen.

Megnövekedett ellenállás a csapágy forgatásakor

Sok alkatrésznél a precizitás és a pozicionálási pontosság létfontosságú a gyártás során. Ha megnövekszik az ellenállás a csapágy forgatásakor a szervizelési folyamat során, mindig ki kell cserélni. Ugyanakkor a karbantartási munkák közötti időintervallumot érdemes optimalizálni, hogy a kopásból eredő esetleges károkat már korán felismerjék. A rendszeres karbantartás növeli a kényes golyóscsapágyak élettartamát.

Karbantartási terv különböző gördülőcsapágyakhoz

A gördülőcsapágyak karbantartási tervének része a rendszeres ellenőrzés annak érdekében, hogy a problémákat időben észleljék. A karbantartó a következő pontokra mindenképpen térjen ki:

 • A zaj ellenőrzése működés közben
  Egy tapasztalt karbantartó már egy közönséges sztetoszkóp segítségével is képes észlelni a normál működési zajtól való enyhe eltérést. Ezt a csapágyon belüli futópálya enyhe sérülése okozhatja.
 • A csapágy hőmérsékletének meghatározása
  Sok esetben elegendő a ház fedelének megérintése a durva hőmérséklet-különbségek észleléséhez. Azonban a hőmérővel történő mérés pontosabb.
 • Rezgések mérése
  A rezgéseket általában szokatlan zajokból lehet felismerni normál működés közben.
 • Kenőanyag állapota
  A kenőanyag működés közbeni nedvesség- és idegenanyag-ellenőrzése betekintést nyújt a csapágy állapotába. A kenőanyag normál állapotától való eltérés esetén a szóban forgó gördülőcsapágyat alaposabban meg kell vizsgálni.

Karbantartásmentes az Ipar 4.0 gyártás célja

Manapság egyes siklócsapágyak kenve és tömítve is szállíthatók. Ez karbantartásmentes működést tesz lehetővé alacsony és közepes szennyezettségű területeken. Egy másik úttörő rendszer a TS-tömítéssel (Triple Seal) akár 50 százalékkal hosszabb élettartamot biztosít. A két külső tömítő ajak távol tartja a szennyeződést és a nedvességet a gördülőcsapágytól. A csapágy belsejében lévő kenőanyagot kívülről pedig a belső ajak védi. Hosszútávon mindkét megoldás javítja a gyártósor hatékonyságát, csökkenti a leállási időt és megtakarítja a karbantartási költségeket, ezért érdemes alkalmazni őket, ahol ez lehetséges.

Stratégiák a hatékony karbantartási folyamathoz

Minden gyártóberendezés ki van téve a kopásnak, és a karbantartási munkák a napi rutin részét képezik. Rendkívül bosszantó a cég számára, ha a szervizelési munkák elhúzódó leálláshoz vezetnek, ami termeléskieséssel párosul. A prediktív karbantartás egy proaktív stratégia, amellyel megtervezhető vagy akár elkerülhető az állásidő. Ennek a stratégiának a lényege a gépi adatok folyamatos elemzése. Például egy gördülőcsapágy aktuális állapota felhasználható annak meghatározására, hogy mikor várható az alkatrész kifáradása vagy teljes meghibásodása.

A digitálisan hálózatba kötött rendszerek segítségével ez lehetővé teszi, hogy az IoT-n keresztül állapotinformációkat gyűjtsenek a gépezet összes érzékeny komponenséről. A cél a folyamatos karbantartási munkák elvégzése, vagy a gyártás leállításának legalkalmasabb időpontjának megtalálása egy általános nagyjavításra.

Mik a prediktív karbantartás előnyei?

A vállalat szempontjából a proaktív szervizelés a nem tervezett leállások kockázatának csökkentését jelenti. Mivel a karbantartás pontosan tervezhető, csökken az erre szánt munkaidő és a személyi költségek. A szervizelés időtartama lerövidül, mert nem kell először az esetleges hibát keresni. A csatlakoztatott cégadatbázis segítségével például egy gördülőcsapágy történeti életciklusai is meghatározhatók, elemezhetők.

A kis dolgok néha komoly problémákhoz vezetnek. Például egy hibás gördülőcsapágy a teljes termelés leállását okozhatja. A 4.0 ipari szabványon alapuló modern gépgyárak már nem engedhetik meg maguknak az ilyen kieséseket. A prediktív szervizelési folyamat révén lehetséges az előforduló gyártási hibák észlelése, mielőtt azok bekövetkeznének. A proaktívan elvégzett karbantartási munkák zökkenőmentes működést és költségmegtakarítást is biztosítanak.

Összegzés

A kopás, a karbantartási munkák és a szervizelési folyamatok a modern gyártóüzemek mindennapi működéséhez is hozzátartoznak. A korábbihoz képest az a különbség, hogy Ön nem csak akkor reagál, mikor a kopás az egyes gépek leállásához vezet, hanem a lehető legproaktívabban jár el. Fontos elemezni, hogy melyek a kopás jelei. Például, ha tudja, hogy mikor kell cserélni egy gördülőcsapágyat, megtervezheti a javítást. A prediktív karbantartás a legjobb stratégia a hatékony szervizfolyamathoz, és egyben csökkenti a vállalat költségeit.

Amennyiben bármilyen kérdése felmerül, keresse szakértő kollégáinkat bizalommal!

Forrás: simatec.com/blog